OCD står för Obsessive Compulsive Disorder. Tvångssyndrom anges ofta med det engelska namnet OCD.
Vad är OCD?
Tvångssyndrom har två delar: en osynlig del med ofrivilliga tankar och bilder som väcker oro, ångest, rädsla, äckel eller andra typer av obehag. Detta kallas för tvångstankar (eller obsessions på engelska).
Den andra delen är att personen utför olika handlingar, som kan vara osynliga (mentala ritualer) eller synliga (tvångsritualer), som svar på dessa obehagliga tankar eller bilder.
För att uppfylla diagnosen OCD krävs det att tvångstankar och/eller tvångsritualer upptar mer än en timme dagligen eller orsakar signifikant lidande eller funktionsnedsättning.
Vanliga tvångstankar
Tankarna kan röra sig omkring, förorening, tappa kontrollen, skada (Sig själv eller andra), tvångstankar relaterade till perfektionism, oönskade sexuella tankar, religiösa tvångstankar.
Vanliga tvångshandlingar
Rengöring och tvätt, kontroll, upprepning, mentala tvång, ordna eller arrangera saker tills det ”känns rätt”, söka försäkringar (Fråga, berätta och bekänna), samt undvikanden att hamna i situationer som framkallar tvångstankar
Utveckling och förlopp
Cirka 10% debuterar före högstadiet, 70% i högstadiet eller gymnasiet och 20% efter 18 års ålder. Dock visar det sig att många har haft dessa tankar och handlingar ända sedan barndomen men att de då inte inneburit något funktionshinder.
Förekomst
Man uppskattar att 2 % av befolkningen har OCD. Fördelningen mellan män och kvinnor är jämn. Däremot kan OCD visa sig tidigare hos män. Studier visar också en viss skillnad mellan män och kvinnor i typen av tvång, till exempel är det fler kvinnor som har renlighetstvång medan män oftare har symmetritvång.
Behandling
OCD behandlas i första hand med exponering med responsprevention (ERP), en av behandlingsmetoderna inom kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket innebär att man gradvis utsätter sig för det man är rädd för och samtidigt försöker att undvika att utföra de tvångshandlingar man vanligtvis utför. Även behandling med SSRI-preparat har gott forskningsstöd. En kombination av dessa insatser kan användas i behandlingen.
Källor: OCD-förbundets kunskapsblad om OCD, Kunskapsstöd för vårdgivare – Region Stockholm, OCD-foundation
Läs mer om OCD, öppna pdf