Samlarsyndrom

Samlarsyndrom kallas på engelska Hoarding Disorder.

En person som har samlarsyndrom, ser varje sak som betydelsefull. De vakar över sina saker som alla har en personlig betydelse för dem. Man kan säga att de bevakar sina ägodelar vilket den engelska benämningen hoarding (hamstra) antyder.

Vad är samlarsyndrom?

Personer med samlarsyndrom kan inte förmå sig att slänga, sälja eller ge bort sina ägodelar. Detta resulterar i att hemmet blir fullbelamrat med saker. De samlar också på sig mer och mer saker, oftast med tanken att ”det kan vara bra att ha” eller av en impuls som säger att de ”måste ha”.

Ungefär 80-90% av personer med samlarsyndrom lider av överdriven anskaffning av saker. Hemmet fylls med saker, helt oorganiserat, till dess att rummen är fyllda och det ibland knappt går att röra sig i och mellan rummen. Saker som är till synes helt värdelösa, är för dem omöjliga att göra sig av med.

Utveckling och förlopp

Samlarsyndrom ser ut att börja tidigt i livet och fortsätter långt in i ålderdomen. Tecken på samlarsyndrom kan börja visa sig runt 11-15 års ålder och börja påverka de dagliga rutinerna vid 20-årsåldern. Vid 30-35 års ålder orsakar samlandet en klinisk signifikant försämring.

Det är påvisat att samlarsyndromet ökar för varje årtionde i livet. När symtomen väl etablerat sig och är synliga är tillståndet kroniskt och få individer slutar att samla utan någon form av behandling.

Förekomst

Man uppskattar antalet personer med samlarsyndrom till 1,5% av den vuxna befolkningen. Samlarsyndrom ser ut att vara nästan tre gånger så utbrett hos äldre vuxna (55-94 år) jämfört med yngre vuxna (34-44 år).

Behandling

Diagnosen samlarsyndrom är så pass ny att det ännu inte finns några större evidensbaserade studier.

Den metod man arbetar med i Sverige är byggd främst på erfarenheter från Storbritannien och USA. Den liknar behandlingsformen KBT-ERP (kognitiv beteendeterapi med exponering med responsprevention). För att nå framgång med terapin bör patienten ha sjukdomsinsikt och vilja ändra sitt beteende. Många som har samlarsyndrom har låg grad av sjukdomsinsikt.

Källor: OCD-förbundets faktablad om samlarsyndrom, Stöd för vårdgivare, Region Stockholm

Läs mer om Samlarsyndrom